Blogg

Så här blir distansarbetet roligare med Microsoft 365

Många företag och organisationer har blivit tvingade att gå över till digitala plattformar snabbare än tänkt. Detta är såklart en utmaning i sig då användarna behöver få stöd längs vägen, och det kan ibland saknas den energi man annars får av att sitta i samma rum. Nedan delar jag med mig av bra funktioner och tips för dig som är igång med Microsoft 365 som jag hoppas kan liva upp distansmöten samt ge ökad samverkan och produktivitet.

Pigga upp även det tråkigaste av alla möten

Tips 1 – ”Together mode”

Nu finns en funktion som heter ”Together mode”, den togs fram för att motverka ”Video fatigue” (alltså att vi tycker att det är tråkigt med distansmöten och för att vi lätt tappar fokus). ”Together mode” gör att vi får en känsla av att vi sitter tillsammans i samma lokal. Jättetrevligt om du frågar mig!

Ett allmänt tips är att du såklart ALLTID ska ha kameran på oavsett om du använder ”Together mode” eller inte.

”Togheter mode” stödjer i dagslägen 49 användare åt gången. Ni behöver vara minst 5 deltagare i mötet för att det ska fungera. Teams hjälper dig att visa mest aktiva personer om ni är fler är 49st.

När ska man använda ”together mode”?

  • När flera personer talar; det gör att det är lättare och bekvämare för människor att hitta ögonblick för att delta i en konversation.
  • När du måste delta i många videomöten. De flesta användare uppger att man blir mindre trött och mer delaktig.
  • Användbart när en grupp kan ha problem med att hålla sig uppmärksam, till exempel på utbildningar.
  • Stödjer presentatörer som behöver "läsa rummet" eller få energi från deltagarna.

När ska man inte använda ”together mode”?

  • Om du behöver visa fysiskt innehåll i din miljö, till exempel en fysisk Whiteboard, är Together-läget inte det bästa valet, eftersom det bara tar dig, inte din bakgrundsmiljö, in i det delade utrymmet.
  • Den första versionen av Together-läget är inte optimerad för att dela en PowerPoint-presentation. Om en PowerPoint-presentation är huvudevenemanget och tar upp hela tiden för ett möte, kanske inte Tillsammans-läget är till hjälp.
  • Gå inte runt eller rör kameran eller skärmen under sessionen. 

Tips 2 - Whiteboard

Whiteboarden kan användas innan, under och efter mötet. Exempel kan du använda den för workshops, spåna idéer eller varför inte ”hänga gubbe” (i teamsammanhang).

Hur använder jag Whiteboarden? I alla möten du bokar hittar du Whiteboarden om du klickar dig in i mötet via kalendern från teams.

  1. Välj möte i kalendern
  2. Klicka på Whiteboard.

Under pågående möte hittar du Whiteboarden uppe till höger på ”dela knappen” (symbolen med en skärm och en pil).

Efter mötet finns whiteboarden i möteschatten.

Tips 3 - Video och ljudinställningar innan du kliver in i ett möte

Innan du ansluter till ett möte kan du ställa in video, mikrofon och även en bakgrund till videon.

Väl i ett möte ställer du in bakgrundseffekt på de  tre prickarna (…)

 

Nästa vecka kommer vi att dela med oss av våra tips i Microsoft 365 som förenklar distanssamarbetet. Håll utkik!
Nathalie Liljedal
Skrivet av

Nathalie Liljedal

SharePoint and Microsoft 365 consultant. Min främsta roll i Web and Productivity är att vara projektledare och applikationskonsult/produktivitetscoach. När mitt team skräddarsytt en plattform baserad på SharePoint/Office 365, så är min roll att finnas hos kunden. Till exempel så håller jag utbildningar i hur plattformen ska användas och vad man bör tänka på. Visar vilka funktioner som finns och stöttar medarbetarna. Det är lite som att agera support. Samtidigt som man leder projektet. Allt för att implementeringen ska bli så lyckad som möjligt och för att kunden ska känna sig trygg med sitt nya system.

Se alla inlägg av Nathalie Liljedal
Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen