Uppdaterad 2023-02-07
Allt fler beslutsfattare förstår värdet att backa upp strategiska beslut med data, och den digitaliseringsresa som många verksamheter genomgår innebär större möjligheter att prioritera det datadrivna arbetssättet. Många företagsledare vi träffar vill komma vidare med ett datadrivet arbetssätt men är osäker på om organisationen är mogen för det.
För att komma vidare brukar vi bland annat använda dessa frågeställningar för att se om de är redo att fatta datadrivna beslut:
1. Är det tydligt varför ni behöver bli mer datadrivna?
Beslut behöver backas upp med ett tydligt syfte, det inkluderar även beslutet att arbeta datadrivet. Många företag brukar landa i ett "varför" som stämmer in på någon av dessa tre:
- Konsekvenserna av att inte agera proaktivt i förhållande till när konkurrenterna gör det?
- Vilka blir nyttoeffekterna? Effektivare processer för beslut? Ökad försäljning/omsättning?
- Bättre beslut som styr verksamheten mot målen
Känner du igen dig i någon av dessa? Bra! Då har du förmodligen koll på ert "varför". Om du inte känner igen dig i någon av dessa påståenden så behöver du fundera på varför ni vill bli mer datadrivna och vad nyttan är för er.
2. Har ni en IT-arkitektur som möjliggör skalbarhet inom data & analys?
God skalbarhet inom IT betyder att något kan expandera utan att fungera sämre. T.ex. möjligheten att lagra data utan att riskera brist på utrymme, eller att fler analyser och rapporter kan skapas utan att rapporterna upplevs långsamma och sega.
För att säkerställa att er IT-arkitektur håller för era krav ska du börja med att förstå vilka krav som ställs på på IT-arkitekturen:
-
Vilka krav ställer verksamhetens målbild på informationsbehovet?
-
Vet jag hur detta kommer påverka vår datainsamling?
-
Om du svarar ja på de ovanstående frågorna blir följdfrågan:
-
Vet jag vilka förutsättningar som behövs för att IT-arkitekturen ska kunna stötta oss i resan mot våra verksamhetsmål? T.ex. hur mycket information kommer behövas och kan all information lagras? Har jag all information eller behövs nya källor?
3. Har ni satt övergripande KPIer för er verksamhet?
Har ni satt övergripande KPIer för er verksamhet som tydligt innefattar actions vid olika scenarion och som har en hög påverkansgrad på ert resultat? En fördel med att arbeta datadrivet är att ni kan ha koll på om verksamheten arbetar i linje med affärsmålen. Det görs dock inte automatiskt.
För att förstå om ni arbetar i linje med affärsmålen måste du ha koll på vilka KPIer som primärt påverkar verksamhetens affärsmål. När ni har identifierat verksamhetens KPIer kan du skapa en ögonblicksbild av hur ni ligger till i förhållande till era affärsmål.
Nästa steg är att sätta en strategi för hur ni agerar vid avvikelser: hur agerar ni när det sker avvikelser från respektive KPI?
4. Utvinner ni faktiska insikter från er data?
Att ta ut rapporter och titta på grafer är inte samma sak som att komma till nya insikter som ligger till grund för datadrivna beslut. En insikt är en uppfattning eller förståelse av hur ett antal företeelser hänger ihop, hur de samverkar och vilken betydelse de har inbördes samt i ett större sammanhang. Informationen som visas i era rapporter och graferna som visualiseras i era analyser bör vara till för att förklara verkligheten som ligger bakom siffrorna.
En av de stora frågorna som ni ska ställa er är om ni använder data för att stödja en befintlig världsbild, eller använder ni data för att istället utmana er världsbild och öka förståelsen av företeelsers samverkan?
Hur ser det ut? Är ni på rätt väg?
Det är en hel del att tänka på, men det är värt processen när ni ser hur värdefullt det är att fatta datadrivna beslut. Hur ser det ut nu när du har läst hela checklistan? Är ni på rätt väg för att fatta datadrivna beslut?
Oavsett vad du svarar hoppas vi att du fått bekräftat att verksamheten är på rätt väg, eller lite mer insyn i hur det fungerar med datadrivna beslut.