Accigo deltog på Tulldagen 2017 i Stockholm. Nedan följer tre snabba frågor med Accigos tullexpert Tobias Rangne.
1. Beskriv eventet, vad hände på Tulldagen 2017?
- Förutom många intressanta seminarier som rör aktuella tullfrågor, är tulldagen en viktig mötesplats där näringslivet och myndigheter får tid att tillsammans reflektera över vad olika beslut kommer leda till, både för tullverket och näringslivet. Här umgås alla över både funktions- och konkurrens-barriärer. En frizon där alla vågar prata fritt ”off the record” vilket leder till att problem kan både identifieras och lösas på ett mycket effektivt sätt. Efter drygt 22 år inom tull känner jag ju de flesta ”gamla rävarna”. En intressant och rolig trend i år var att det fanns ett kraftigt nytillskott och att det hölls föredrag i ämnen som Digital Disruption.
2. Vilka är de viktigaste tullförändringar på kort och på lång sikt?
- Jag ser egentligen inte tullförändringar eller ens UCC (EU’s nya gemensamma tullkodex) som de viktigaste frågorna. Lyfter man blicken är det på kort sikt Brexit och på lång sikt snarare handelsavtal som har den största påverkan. Resten är ”bara” digitalisering och anpassning till nya processer skulle man kunna säga.
3. Vilka möjligheter/utmaningar innebär dom här förändringarna för företagen?
- Låt mig säga så här: De stora internationella aktörerna inom spedition och alla inblandade myndigheter måste ta begrepp som digital transformation på allvar, och inte bara se det som ett modeord inom IT. De måste vara förändringsbenägna för att kunna hänga med i svängarna. Detta kan förstås bli en utmaning inom större organisationer.
- Nackdelarna med Brexit kommer det skrivas tillräckligt mycket om, så jag tänkte fokusera på möjligheterna för svenska företag istället. Vissa tullförfaranden som har tappat attraktionskraft de senare åren på grund av genomförda förändringar kommer åter kunna bli intressanta, tullager till exempel. Mängden företag som kan tjäna på tullager på grund av återexport kommer kunna öka kraftigt när England blir 3:e land. Cirka 7000 svenska företag exporterar idag varor till England, och då räknar vi bara med de som har en försäljning på över 1 miljon om året. Här bör det göras analyser hos företagen om det finns pengar att hämta.
- Sedan finns det andra intressanta bieffekter som kan gynna svenskt näringsliv om de är på hugget. Det finns idag cirka 120 000 st företag i England som säljer mot kontinenten. Normalt räknar vi med mellan 2-15 % ökning av transaktionskostnader vid gränsövergångar med tullförfaranden istället för fri rörlighet, och då har vi ändå inte tagit hänsyn till eventuella tullar, där genomsnittstullen på industriprodukter idag vid införsel till EU är 3,9 %.
- En ökning av kostnaden för varor från England är förstås ett utmärkt tillfälle för svenska företag att försöka öka marknadsandelar i till exempel Tyskland. Här hoppas jag att de är redo för detta och tar chansen!
Om du har frågor om tull- och transportfrågor, tveka inte att ta kontakt med Tobias eller någon av våra andra konsulter på Accigo.