Blogg

Spara pengar med Azure reserverade instanser

Med Azure reserverade instanser kan du spara rejält med pengar genom att reservera dina virtuella maskiner i förväg. Du signar upp dig på ett ett- till tre-årigt avtal och betalar per användning istället för den klassiska kostnadsmodellen “Pay As You Go”. Reserverade instanser finns tillgängligt för resurser som Azure virtuella maskiner, SQL Database-reserverad virtuell kärna och Azure Data Factory dataflöden, för att nämna några.
 
Utöver att du får rabatterade priser underlättar reserverade instanser även budgetering och prognos för dina Azure-resurser. Det betyder att du får en tydligare bild av kostnaden för din framtida konsumtion. Du kan se reserverade instanser som en "use-it-or-loose-it" och därför är det smart att tillämpa reserverade instanser för resurser med frekvent och hög användning (närmare dygnet runt). 
 
Ett konkret exempel: en reserverad instans för en Azure virtuell maskin tillämpas per timme. Har du VM1, en utvecklingsmiljö, som du stänger av för att den inte används och någon startar upp VM2 så tillämpas rabatten automatiskt på VM2 istället. Är ingen VM påslagen i den compute-storleken under den timmen "förlorar" du den timmens konsumtion. Därför bör reserverade instanser appliceras på resurser med förutsägbar och frekvent användning. Det kan alltså vara så att du har två virtuella maskiner som kan dela på den reserverade instansen, men om de är påslagna samtidigt och du endast betalar för en reserverad instans kommer den andra att faktureras genom "Pay As You Go".
 
Även om din resurs inte är påslagen 24/7 kan det finnas situationer då reserverade instanser är fördelaktiga. Ett sådant exempel är om du har ett starkt behov av att snabbt kunna slå på en virtuell maskin i en region, och inte kan riskera brist på just den compute-resursen. Med reserverade instanser betalar du för slotten och kan på så sätt försäkra dig om att din virtuella maskin kommer upp snabbt.

Tips!

För att komma igång rekommenderar vi att ta hjälp av Reservation Recommendations i Azure för virtuella maskiner, på så sätt kan du få mer information om din användning de senaste 30 dagarna och de potentiella kostnadsbesparingarna med reserverade instanser.
 
För att sammanfatta det hela. reserverade instanser i Azure kan vara till stor fördel, men säkerställ att resursen du vill tillämpa reserverade instanser på har hög användning och finns tillgänglig som reserverad instans.
 
Rekommenderad checklista:  De bästa sätten att optimera dina kostnader i Azure  Effektiva sätt att spara pengar i molnet  Hämta checklistan nu
Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen