Blogg

Fyra vanliga fallgropar inom robotstyrd processautomation

Robotstyrd processautomation (RPA), som på engelska benämns Robotic Process Automation, har en enorm potential. Detta eftersom många av de uppgifter vi idag utför manuellt kan automatiseras för att frigöra tid till mer värdeskapande uppgifter. Men, som alltid finns det fallgropar i denna typen av projekt där ogenomtänkta beslut kan leda till att resultaten uteblir. Så istället för att kasta dig ut i den robotstyrda världen så bör du stanna upp, tänka till, göra en plan och läsa detta blogginlägg.

1. Ingen ansvarar för att ta hand om robotarna och utveckla processerna

För att på ett lyckat sätt implementera RPA i organisationen måste det finnas ansvariga nyckelpersoner som har det övergripande ansvaret att ta hand om den virtuella arbetsstyrkan som robotarna faktiskt är. Det måste även finns en plan för hur arbetet ska förfinas och utvecklas över tid.

2. Automatiseringen appliceras på alldeles för avancerade processer

Det kan vara lockande att automatisera de mest komplexa processerna men resultatet av det blir ofta ett omfattande och dyrt automatiseringsprojekt som i slutändan genererar blygsamma resultat.  Fokusera istället på de mindre komplexa processerna  som har stor potential att spara tid och pengar. Med andra ord: Börja med de lågt hängande frukterna och utveckla automatiseringen därifrån. 

3. Hanterar RPA som enbart en IT-fråga

Absolut, RPA är helt klart en IT-fråga när det kommer till exempelvis infrastruktur och mjukvara, men det är samtidigt så mycket mer. När ni har påbörjat arbetet med att automatisera era processer med robotar så innebär det att ni har en virtuell arbetsgrupp med robotar som måste hanteras och utvecklas. Det är en fråga för hela organisationen där exempelvis HR, IT, affärsområdesansvariga och säkerhetsansvariga måste hjälpas åt att styra initiativet.

4. Det saknas tvärfunktionell förankring 

Ett vanligt misstag är att RPA initialt testas inom ett specifikt affärsområde men att det aldrig tas fram en plan för hur den ska fungera tvärfunktionellt i organisationen. För att få ut största värdet av er RPA-satsning är det viktigt att ta fram en strategi för hur satsningen kan användas i hela organisationen och hur den kan bidra till den övergripande affären.

Ladda ner vår guide!  Så här fungerar robotstyrd processautomation  Robotstyrd processautomation (RPA) automatiserar repetitiva och regelbaserade  arbetsprocesser som vanligtvis utförs av människor. I denna guiden hittar du  allt du behöver veta för att komma igång Hämta guiden

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen