Blogg

De bästa SharePoint Communication Site-nyheterna från 2019

2020 är i full gång och vi förväntar oss många spännande uppdateringar under året, men vilka uppdateringar fick vi egentligen under 2019?

SharePoint communication sites har öppnat upp många nya möjligheter vad gäller hur vi kan bygga intranät utan kod samt hur vi kan sprida och visa information inom en organisation. Men hjälp av att bygga intranät på standardkomponenter förenklar du förvaltningen samtidigt som det ständigt kommer nya funktioner genom Office365-plattformen. Nedan listar jag mina favoritnyheter ­från 2019.

 • Design & Layout
 • News
 • Web parts
 • SharePoint Lookbook

 

Design & layout

Header

Nu kan ägare av en site styra över utrymmet på toppen av siten och framhäva huvudsidan. Du har två val: ”default” och ”compact”, där default är något större.

Footer

När du ändrar utseende på din site har du nu valet att lägga till en ”footer” för att framhäva exempelvis kontaktuppgifter, logotyper, text eller länkar.

Notera att detta val endast finns för sidor (pages) och nyhetsartiklar, inte på listor och bibliotek. Det finns inte heller i team sites.

Moderna sidor

Numer erbjuder moderna sidor flera val för att anpassa utseendet 

 • Fyra olika layouter
 • Olika format alternativ
 • Text ovanför titeln
 • Möjlighet att ändra vem som skapat sidan/äger sidan
 • Visa/dölj publiceringsdatum

Blogginlägg-Bästa nyheterna i Communication sites 2019.

Ankarlänkar

Ankarlänkar läggs till automatiskt till text-rubriker. När sidan publiceras och du hovrar över en rubrik (H1,H2,H3) kommer du se en länksymbol.

ankarlänk

Ett bildbibliotek för hela organisationen

Nu finns möjlighet att lägga godkända bilder i ett bildbibliotek för hela organisationen att se. När en person behöver en godkänd bild kan de enkelt via intranätet klicka på ”Din organisation” (your organization) och navigera mellan olika mappar som hanteras centralt.

bildbib

Megameny

Megamenyns intåg i början av året fick många organisationer att jubla, bland annat tack vare möjligheten att använda flera nivåer av navigation. Den i kombination med HUB -sites har gjort arbetet med att bygga upp och administrera siter mycket enklare.

megameny

Sidmallar

Denna funktion har länge saknats i communication sites men nu är det möjligt att skapa en mall som användarna kan utgå ifrån när de till exempel ska påbörja sina nyhets- eller innehållssidor. De kan sedan utveckla sidan utan risk att påverka mallen. Mallen dyker upp som val så fort du vill skapa en sida.

sidmall

Sidsektioner och kolumner

När du skapar en modern sida kan du välja olika block det ska gå att lägga webbdelar i. Nyheten är att det nu kommit en vertikal sektion som gör sig utmärkt för länkar, event och annat som du vill framhäva. Du kan även använda olika bakgrundsfärger för varje sektion, vilket är ett bra verktyg för att förstärka viktiga budskap.

sidsektioner

 

News

Vad gäller nyheter har det kommit mycket nytt under 2019. Bland annat har det adderats olika alternativ för layout, filtrering och sortering samt att audience targeting (att man kan anpassa vilka som kan se nyheten) har anlänt.

SharePoint organizational news

Nyheter som kommer från denna källa kommer ha extra prioritet och synas högst upp. Det som är unikt för Organizational news är ett litet ”färgfält” som urskiljer dessa nyheter från övriga nyheter.

nyheter

Det är också möjligt att filtrera nyheterna utifrån deras ursprungskälla, exempelvis olika siter i hubben.

filter

Nya möjligheter att designa nyheter

 • Top story

top story

 • Lista

list

 • Sida vid sida

side by side

 • HUB-nyheter

hub news

 • Karusell

carousel

 • Tiles

tiles

 

Web parts

Det har även kommit många nya webbdelar som garanterat kommer förbättra upplevelsen på siterna under 2020.

Personliga webbdelar

Ge din användare en personlig upplevelse genom att visa personligt anpassat innehåll (bygger på att SharePoint känner av vem som är inloggad). Det kan exempelvis vara senast besökta site, senaste dokumenten eller anpassade nyheter.

personliga webbar

Countdown timer

Ägare och medlemmar på en site kan nu visa en nedräkning för exempelvis ett viktigt event eller när en kampanj slutar.

Bättre knappar

Nu finns det knappar som gör den ännu enklare att framhäva text och göra det klickbart, perfekt om du exempelvis ska bygga en produktsida.

Världsklocka och väderuppdateringar

Du kan lägga till individuella städer och platser och visa anpassade klockor och väderuppdateringar. Bra både för lokalanpassning och inblick i organisationens olika geografiska platser (om ni finns på flera olika platser).

 

SharePoint Lookbook

SharePoint lookbok hjälper oss designa snygga och moderna siter, samt ger oss inspiration kring hur vi kan bygga allt ifrån intranät till hur detaljerade sidor kan byggas upp på ett snyggt sätt, ta en titt här om du inte redan gjort det.

Microsoft Lookbook

 

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen