Blogg

Konsten att hålla ordning på dina trace flags

Microsoft SQL Server får ständigt nya uppdateringar. Ibland är det helt ny funktionalitet, ibland är det påbyggnader och ibland är det helt enkelt förbättringar av gamla funktioner. Att förändra redan existerande funktionalitet är dock alltid ett vågspel. En hel del uppdateringar läggs i trace flags, som du själv måste aktivera om du vill använda uppdateringarna.

Det finns mängder med trace flags, men gemensamt för alla är att de ändrar hur SQL Server beter sig på något sätt. Detta kan vara allt från att ändra hur filer växer till huruvida vissa varningar sparas i eventloggen eller inte, till hur queries optimeras.

När Accigo undersöker en SQL-miljö så kollar vi alltid på vilka flaggor som är aktiverade och vilka ytterligare som vi rekommenderar. Ett sådant är exempel är flagga 1224. Denna introducerades i SQL Server 2005 och det den gör är att den förhindrar lock escalations beroende på mängden lås. SQL Server använder lås för nästan alla operationer som genomförs, för att se till att all data är korrekt och tillförlitlig.

Lock escalation innebär om en query tar flera rad- eller pagelås på en tabell, så kan dessa utökas till ett tabell- eller partitionslås istället. Att förhindra detta har sina för- och nackdelar; man vill gärna minimera mängden tabellås, eftersom detta kan blockera andra processer och skapa överdriven väntetid för användare.

Lock escalation är dock påslaget som standard för att minimera mängden resurser som SQL Server kräver av systemet. Att inte låta låsen slås ihop innebär att mängden lås blir större, vilket är mer resurskrävande.

Flagga 1224 innebär alltså att man begränsar mängden tabell- och partitionslås i ens databaser. Detta är dock bara ett exempel på flaggor som är viktiga att ha koll på. Hör av dig till Accigo om du är nyfiken på vad mer för potential som finns gömd i era databaser!

För mer läsning om Trace Flags: https://docs.microsoft.com/en-us/sql/t-sql/database-console-commands/dbcc-traceon-trace-flags-transact-sql?view=sql-server-2017

Gå in på Accigo.se/EKG för att lära dig mer om vad vi på Accigo kan göra för din IT-miljö.

Olle Kärnekull - olof.karnekull@accigo.se - Försäljning

Fredrik Hellstenius - fredrik.hellstenius@accigo.se - Solution Architect

Måns Rantzer - mans.rantzer@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Gustav Jansson - gustav.jansson@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen