Blogg

Dina globala inställningar för SQL Server

Microsoft SQL Server är ett väldigt flexibelt system för databashantering (DBMS) med otroligt många inställningar och funktioner. Detta innebär i sin tur att det kan skräddarsys efter de specifika krav som en viss applikation ställer. Men något som inte kan underskattas är de globala inställningarna. Och några av dem är extra viktiga för Dynamics AX.

Som Microsoft-partner så fokuserar vi på Accigo mycket på deras produkter. Även från SQL-sidan, så lägger vi stort fokus på hur interaktionen ser ut med de andra Microsoft-produkterna. Och det vi har mest expertis inom är hur SQL kan optimeras för att öka prestandan i Dynamics AX (det som numera heter Dynamics 365).

Detta kan innebära allt från trace flags till underhållsjobb till query-optimering. Något som dock inte kan underskattas är de globala inställningarna. Det finns en hel mängd inställningar, alldeles för många för att ta upp här, men ett fåtal är viktiga just för Dynamics AX. Så vi tänkte gå igenom ett exempel här.

SQL vill alltid effektivisera så mycket som möjligt och en bra teknik för detta är parallellisering. Om information som eftersöks finns i olika filer på olika platser, så kan flera processorer användas på samma gång för att hämta informationen samtidigt. Det finns en inställning som heter max degree of parallelism som reglerar detta i SQL. Per default är detta satt till 0, vilket betyder att alla processorer (upp till 64 stycken, för att vara precis) kan användas för parallellisering.

I just fallet Dynamics AX är dock rekommendationen att begränsa detta värde till att maximalt använda en processor per fråga. Många queries i AX är optimerade för att bara använda en tråd, genom att exempelvis behandla denna data sekventiellt via cursors. Därmed ska man enbart ha högre värde än ett om man genomför uppgradering till en nyare release av AX.

Detta var bara ett exempel på en inställning som kräver specifika och ibland inte så intuitiva värden för AX. På Accigo så kombinerar vi all vår erfarenhet för att kunna leverera skräddarsydda rekommendationer för våra kunder, men ibland så är det de generella rekommendationerna som gäller. Och det gäller att vara ödmjuk nog att inse när man själv inte vet bäst.

Gå in på Accigo.se/EKG för att lära dig mer om vad vi på Accigo kan göra för din IT-miljö.

Olle Kärnekull - olof.karnekull@accigo.se - Försäljning

Fredrik Hellstenius - fredrik.hellstenius@accigo.se - Solution Architect

Måns Rantzer - mans.rantzer@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Gustav Jansson - gustav.jansson@accigo.se - IT Infrastructure Consultant

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen