Blogg

Att underhålla en högpresterande miljö

För att underhålla en högpresterande Dynamics AX-miljö är både index och statistik väldigt viktiga aspekter. På Accigo använder vi de välkända underhållsskripten skapade av Ola Hallengren. Vi har stor erfarenhet av att skräddarsy parametrarna för kunders specifika miljöer, så att alla ska få ut så mycket som möjligt av sina service-fönster.

Underhåll av index och statistik är en väldigt viktig aspekt av en högpresterande (och konsekvent högpresterande) Dynamics AX-miljö. Precis som med alla OLTP-miljöer så är det viktigt att ha två separata underhållslösningar: en för vardagarna och en för helgerna. Det blir allt viktigare när storleken på databasen växer förbi 500 GB, då det blir svårare och svårare att hinna genomföra indexunderhåll och statistikuppdateringar under nätternas service-fönster.

OLTP-system som Dynamics AX kan ha allt från tusentals till hundratusentals databasanrop per sekund. Dessa kan både läsa och skriva data, vilket innebär att index med tiden blir fragmenterade och att indexstatistiken inte längre är tillförlitlig för att skapa bra execution plans.

Indexfragmentering är inte ett lika stort problem längre eftersom de flesta moderna SQL-lösningarna använder SAN/SSD för datalagring, men prestandan för Dynamics AX är fortfarande beroende av tillförlitlig statistik.

På Accigo använder vi de välkända underhållsskripten skapade av Ola Hallengren, vilka är väldigt flexibla när det gäller omorganisering och ombyggande av index, samt vilken statistik som ska uppdateras och hur. Vi har stor erfarenhet av att skräddarsy parametrarna för kunders specifika miljöer, så att alla ska få ut så mycket som möjligt av sina service-fönster. Vi har även erfarenhet av att designa underhållslösningar för väldigt stora databaser (VLDB, very large databases).

Gå in på Accigo.se/EKG för att lära dig mer om vad vi på Accigo kan göra för din IT-miljö.

Olle Kärnekull - olof.karnekull@accigo.se - Försäljning

Fredrik Hellstenius - fredrik.hellstenius@accigo.se - Solution Architect

Måns Rantzer - mans.rantzer@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Gustav Jansson - gustav.jansson@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen