Blogg

Verktyget som optimerar din AX-lösning

Många gånger sliter man sitt hår för att förstå vad som orsakar tröghet i Dynamics AX-systemet. Ett verktyg som vi på Accigo ofta rekommenderar heter Dynamics Performance Analyzer. Genom vår goda erfarenhet av verktyget har vi hjälpt många kunder att optimera sin AX-lösning. Ofta installeras dock detta verktyg och blir sedan liggande. Det tycker vi är synd.

Det kan ofta vara svårt att förstå varför Dynamics AX-systemet är så trögt. Det kan orsakas av många faktorer, till exempel long running queries, blockeringar, lock escalation, dåliga query plans eller parameter sniffing i Dynamics AX-databasen.

Ett verktyg vi på Accigo ofta rekommenderar heter Dynamics Performance Analyzer (eller DynamicsPerf i vardagligt tal), vilket spelar in vad som händer AX-databasen. All data samlas i en egen databas där man gör analysen av insamlade data. Och man kan själv modifiera hur länge datan ska sparas för att hålla ner storleken på databasfilen. Verktyget är gratis och finns att ladda ner online. Det är inte prestandakrävande men rekommenderas ändå att installeras som en linked server (stöds från version 2.0) för att undvika last på produktions SQL:en.

Genom de inkluderade scripten i lösningen hittar man till exempel indexförslag, statistik på tunga frågor, blockeringar, indexförändringar, frågor som gått snabbare/långsammare ifrån baseline och mycket mycket mer. Inkluderat i lösningen är även extended events som fångar upp saker som lock escalation, long running queries och blocking, och som enkelt identifierar om man har problem med just lock escalation.

Många gånger installeras detta verktyg men blir sedan liggandes och ingen använder det. Detta anser vi vara synd då allt finns där. Det handlar bara om att kunna analysera din data på rätt sätt. En enkel sak att göra är att exempelvis schemalägga de inkluderade scripten med ett mail varje vecka och utöver det ta beslut om nya index ska skapas etc.

Genom vår erfarenhet av DynamicsPerf har vi hjälpt många kunder att optimera sin AX-lösning, t. ex. hade en kund ett problem med handscanners som orsakade deadlocks i över ett år. Dessa syntes inte i de vanliga scripten/loggarna eller i AX, men sedan genomfördes analysen i DynamicsPerf och efter endast någon veckas användning löstes problemet genom att skapa upp ett nytt index på rätt ställe.

Vi uppmanar alla som har Dynamics AX att installera detta verktyg, vi kan självklart hjälpa till med installation och analysen av din data för att optimera systemet.

För mer läsning om Dynamics Performance Analyzer: https://blogs.msdn.microsoft.com/axinthefield/dynamicsperf-2-0-deployment-guide/

Gå in på Accigo.se/EKG för att lära dig mer om vad vi på Accigo kan göra för din IT-miljö.

Olle Kärnekull - olof.karnekull@accigo.se - Försäljning

Fredrik Hellstenius - fredrik.hellstenius@accigo.se - Solution Architect

Måns Rantzer - mans.rantzer@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Gustav Jansson - gustav.jansson@accigo.se - IT Infrastructure Consultant 

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen