Blogg

5 steg för att lyckas med digital affärstransformation

Confident businesswoman with arms on waist standing on top.jpeg

Forbes Insights och Hitachi´s intervju av 573 toppchefer runt om i världen om deras syn på Digital Transformation.

Digital transformation är en strategi som de flesta större bolag har som högsta prioritet på sin strategiska agenda nu förtiden, enligt Forbes Insights och Hitachi´s intervju av 573 toppchefer runt om i världen. (Se hela rapporten: How to Win at Digital Transformation: Insights From a Global Survey of Top Executives.)

De två kommande åren är kritiska, skriver Forbes i sin rapport när det gäller detta eftersom hälften av de som svarade tror att deras organisation behöver ha en agenda runt digitalt transformerade innan dess. Det kommer inte att bli lätt. Teknologi är en nyckel i en digital transformation, med den digitala transformationen i sig är en tidsperiod av ständiga förändringar med all den påverkan det har på organisationen.

Digital Transformation i korthet

I Digital Transformation (DX) är teknologin, verktyget eller medlet som går utanpå affärerna. Med det som oftast benämns 4.e generationens IT-lösningar står vi inför ett paradigmskifte hur vi på nytt sätt tar till oss och använder tekniken i våra verksamheter. Vad det i första hand handlar om är att använda dagens moderna teknik på ett sätt som leder till stå rustade inför framtiden mot den allt hårdnade konkurrensen, förändrade köpbeteenden, nya sätt att göra lönsamma affärer, eller på andra sätt ta möjligheterna till affärsnyttoeffekter.

Med det följer också att Digital Transformation är en transformation (omvandlingen/förändringen) i hur individer arbetar idag och blir en del av företagets kultur. En av de större utmaningarna är att förändra förhållningssätt, sättet vi tänker, hur vi arbetar och löser uppgifter idag och hur det kan digitaliseras/transformeras in i framtiden.

Vi har också en situation med två olika generationer inom organisationerna som ser på tekniken och tar oss till den på lite olika sätt, som står lite i mänskliga motkrafter till varandra. Där vi kan kalla en generation som tidigare använt Fax och den andra som inte känner till begreppet Fax. Där de Fax-gruppen fortfarande har starkt i minnet slutet av 90-talets maratonprojekt som gick över styr och hur komplext det kan bli. Den andra gruppen tar saker för givet att tekniken bara skall finnas där och fungera, samt har minimalt intresse för vad som finns där bakom av program- & hårdvara m.m.

I med det uppstår mänskliga motkrafter som bland annat påverkar besluten och handlingarna runt den digitala transformationen. Hur vi tar hand om våra medarbetares förflyttning eller förändringsresa (förändringsledning) i tekniken blir mer viktig än någonsin för att lyckas med morgondagens Digitalisering.


Du är välkommen att kontakta mig Jan Mentzer så berättar jag gärna mer hur vi kan hjälpa er i ert digitala transformationsarbete. 

 

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen