Blogg

5 saker business controllers kan göra för att få mer tid över till analys- och prognoser

Vi vet att i jobbet som business controller arbetar du ofta med egenutvecklade Excel-mallar baserat på de saker just ditt företag behöver få fram i olika finansiella rapporter. Hur kan vi veta det? Jo, för flera av oss på Accigo har precis den bakgrunden själva.

Vi vet också att många litar helt och fast på sina egna formler. Skulle det dessvärre bli fel i sifforna kan det bli ett missvisande finansiellt informationsunderlag som chefer, ledning och styrelsen tar beslut på. 

Dina egna rapporter och formulär i Excel är känsliga för yttre påverkan så som exempelvis organisatoriska förändringar i arbetssätt, IT eller processer. Ringarna på vattnet blir då ofta att du kan behöva ändra, lägga till eller ha parallellrapporter för att vara helt säker på dina siffror, vilket i sin tur kan dölja helt, alternativt driva onödig tid i att felsöka manuella handpåläggningar. Detta kan liknas med att korrekturläsa sin egen text – man blir lätt hemmablind.

Ibland känner du dig säkert som en enda stor ”rapportmaskin” och känner att du i din roll tyvärr får lägga alldeles för lite tid på analyser och prognoser, vilket är vad du i själva verket vill göra. 

"Tänk om det fanns ett webbaserat alternativ, där du hinner lägga mer tid på att analysera dina siffror och skapa bättre prognoser istället för att samla på dig dem?"

Digitalisera och automatisera ditt arbetssätt med budget, planering och prognos genom ett modernt webbaserat verktyg för att du ska kunna lita på dina siffror och formulär!

För att du som controller ska kunna rikta om din uppmärksamhet, spara mer tid och istället ha möjligheten att fokusera på analys och proaktivt arbete, har vi tagit fram fem följande punkter där vi vet att du har tid och energi att spara: 

  • Effektivisera förberedelserna inför nästa prognosversion
  • Samla all data oavsett källa i ett och samma verktyg
  • Slippa att manuellt mata eller läsa in prognosen i ett rapporteringsverktyg
  • Enkelt få en överblick av sin masterdata
  • Hantera organisatoriska förändringar

Våra ovanstående punkter och utmaningar som vi tror att du och så många andra inom controller yrket känner igen, kan tyckas självklara av vissa. Den intressanta frågan är hur du och dina kollegor kan komma till bukt med detta genom digitalisering och automatisering i arbetet?

Att implementera beslutsstöd eller Business Intelligence lösningar har historiskt förknippats med omfattande komplexa projekt både avseende själva beslutsstödsystemet som omfattande systemintegrationer. I med Microsoft miljardsatsning inom både beslutsstödsystem och integrationsplattformar har mycket under senaste åren förenklats betydligt. Trots den grundläggande och på många sätt förträffligheten med de moderna Microsoft Business Intelligence och Microsoft Power BI-lösningarna.

När vi på Accigo kom i kontakt med Bizview och deras plugin-lösning för Budget & Prognos, så såg vi direkt en ytterligare möjlighet att kunna erbjuda våra kunder ökade nyttoeffekter till lägre investeringskostnad. Vi såg en smart budget- & prognos-lösning som kunde implementeras:

  • på bråkdelen av tiden mot tidigare
  • och dessutom med helt nya nyttoeffekter
  • där gränssnittet som är Excel-liknande gör att användarna med en trygghet kommer igång snabbt

Bizview_budget_planering.png

Vi på Accigo hjälper våra kunder att komma igång med och använda Bizview. Läs gärna mer om det här. Vill du veta mer om detta, kontakta gärna mig via epost.

Benny Heinby

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen