Blogg

Övervakning är en nyckel till framgång

En underutnyttjad aspekt av Azure, som många av Microsofts kunder tenderar att missa, är övervakning av resurser. Att övervaka resurser i realtid eller i varje fall nära realtid är en mycket viktig aspekt i att maximera värdet av Azure och samtidigt driva effektiv verksamhet. Microsoft tillhandahåller inte detta, däremot tillhandahålls alla de verktyg som behövs för att utforma, genomföra och stödja en effektiv övervakning.

Microsoft har satsat mycket på att bygga verktygen för att hjälpa sina kunder att övervaka hälsan hos både IT-infrastrukturen (IaaS) och plattformstjänsterna (PaaS) i Azure. Microsoft har även byggt funktionalitet som möjliggör automatiska åtgärder på eventuella problem, ofta baserade på Artificiell Intelligens. Automation är en av de viktigaste nycklarna till framgång.

Intrång kan gå obemärkt förbi!

Övervakning är också mycket viktigt utifrån ett säkerhetsperspektiv, eftersom en av de viktigaste aspekterna av övervakning är att avgöra om det har inträffat ett säkerhetsintrång eller inte. De flesta företag som får sina serverar hackade eller får ett intrång är inte medvetna om det. Det är av yttersta vikt att så tidigt som möjligt bli medveten om säkerhetsincidenter, eftersom att det kan hjälpa företag att tidigt minimera den eventuella ekonomiska skadan.

Övervakning av resurser är viktigt eftersom det kommer att göra det möjligt att identifiera när eventuella problem uppstår, där förvaltningsorganisationen kan hantera problemen omgående. Om man inte övervakar sina resurser kommer man heller inte att kunna bygga medvetenhet om problem och brister som är ett hot mot ens egna system och tjänster.

Ett tydligt exempel (och även vanligt förekommande problem) gällande behov av övervakning är autentiseringstjänsten ADFS (Active Directory Federation Services), som i många fall är redundant. I ett tidigare kundfall slutade redundansen att fungera, detta på grund av en Windowsuppdatering som i sin tur medförde att tjänsten på en av proxyservrarna slutade fungera. Lastbalanseraren dirigerade då all ADFS-trafik till den återstående proxyservern. Detta upptäcktes inte eftersom ADFS-proxytjänsterna inte aktivt övervakades. Om det sedan hade uppstått ett problem med den återstående proxytjänsten, skulle ADFS inte längre fungera och autentisering mot Office 365 och andra kritiska system skulle misslyckas för samtliga användare.

Accigo Cloud Operations - övervakning i realtid

Accigo har ett erbjudande - Accigo Cloud Operations - där Accigo designar, implementerar och övervakar kundens resurser och agerar på eventuella problem som uppstår. Accigo har flertalet Azurecertifierade konsulter som har stor erfarenhet av att hjälpa kunder att få ut det mesta av Azure. Om du är intresserad av att lära dig mer om övervakning av resurser i Azure eller är intresserad av Accigo Cloud Operations erbjudande, då är du varmt välkommen att kontakta oss på Accigo, och håll utkik efter fler blogginlägg om möjligheterna och värdet med att använda molnteknologi.

Olle Kärnekull - olof.karnekull@accigo.se - Försäljning

Daniel Björk - daniel.bjork@accigo.se - Lösningsarkitekt

Phillip Donsbach - phillip.donsbach@accigo.se - Lösningsarkitekt

Johan Jansson - johan.jansson@accigo.se - Lösningsarkitekt

Prenumerera på bloggen

Få uppdateringar om nya inlägg

Vill du veta mer om våra pågående projekt och aktuella branschtrender? Vi berättar även om våra olika erbjudanden och sättet vi arbetar på för att hjälpa våra kunder att digitalisera sina verksamheter.

Fyll i din e-post för att prenumerera

Relaterat innehåll

Läs mer och låt dig inspireras

I vår kunnskapsbank har vi samlet vår beste innsikt fra det nordiske markedet. Her finner du vår svenske blogg og guider, samt våre norske kundecase.

Til bloggen